(Rezumat) 80% din casele de familie favorizează bolile cronice | Dr. Scott McMahon & Dr. Ritchie Shoemaker

This Podcast Will Polarize You - And It Should | Matt Taibbi | Jordan B. Peterson Podcast #392

🔑 Principalele concluzii

 1. CIRS, cauzat de expunerea la biotoxine din clădirile deteriorate de apă, afectează 20% din populație. Inflamația, eșecul procesării antigenelor și mecanismele genetice contribuie la această afecțiune, subliniind importanța abordării factorilor de stres din mediul înconjurător pentru prevenire și tratament.
 2. Abordarea problemei daunelor provocate de apă în clădiri este crucială pentru a preveni bolile cronice cauzate de activarea și corectarea genelor, inclusiv Alzheimer, Parkinson, fibromialgia și sindromul oboselii cronice.
 3. Practicile și materialele de construcție eficiente pot reduce la minimum daunele provocate de apă și dezvoltarea organismelor dăunătoare, în special în clădirile mai noi construite după 1970.
 4. Anumite proiecte și materiale arhitecturale, cum ar fi acoperișurile plate și subsolurile, pot crește vulnerabilitatea clădirilor la daunele provocate de apă și mucegai. Înțelegerea factorilor de risc și a susceptibilității este crucială pentru abordarea și prevenirea acestor consecințe asupra sănătății.
 5. Sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS) este adesea diagnosticat greșit din cauza simptomelor sale nespecifice, subliniind necesitatea unor metode de diagnosticare îmbunătățite pentru a oferi un tratament precis și pentru a aborda potențialele cauze subiacente.
 6. Analiza biomarkerilor specifici poate ajuta medicii să diagnosticheze cu precizie afecțiuni precum oboseala cronică, sindromul colonului iritabil și fibromialgia, conducând la o îngrijire adecvată și reducând riscul de diagnosticare greșită.
 7. Testul de sensibilitate la contrastul vizual poate servi ca biomarker fiabil pentru sindroamele inflamatorii, indicând o disfuncție imunologică și potențialul de tratament pentru restabilirea funcției normale a retinei.
 8. CIRS este o afecțiune complexă care poate afecta diverse sisteme ale organismului, ducând la simptome precum dureri de cap cronice, reducerea fluxului sanguin și ceață cerebrală. Evaluarea funcției cerebrale și explorarea sensibilității la biotoxine sunt importante pentru abordarea problemelor legate de CIRS.
 9. Prin analizarea simptomelor și efectuarea de teste vizuale, este posibilă identificarea sindromului de răspuns inflamator cronic (CIRS) cu o probabilitate de 98,5%. Depistarea și tratamentul precoce sunt cruciale pentru a preveni degenerarea neurologică.
 10. Testele de fluență verbală pot ajuta la identificarea deficitelor de memorie și a vitezei de procesare, în timp ce tehnologiile de neuroimagistică, precum NeuroQuant, ajută la detectarea anomaliilor cerebrale și a potențialelor tratamente pentru afecțiunile neurologice.
 11. Testarea adecvată și colaborarea cu profesioniști în testarea și remedierea mucegaiului sunt esențiale pentru abordarea problemelor de sănătate legate de expunerea la mucegai, în timp ce îndepărtarea de sursa de expunere este crucială pentru tratarea bolilor imunologice.
 12. Utilizarea unor lianți precum colestiramină sau CCE poate reduce eficient inflamația și poate îmbunătăți simptomele la pacienți, dar este important să se gestioneze agravarea inițială a simptomelor și să se ajusteze tratamentul pentru o recuperare de succes.
 13. Persoanele cu sensibilitate la mucegai sau CIRS ar trebui să ia măsuri de precauție în timpul călătoriilor și în casele altor persoane pentru a minimiza expunerea la mucegai și să ia în considerare încorporarea de VIP în doze mici pentru a-și extinde dieta, reducând în același timp inflamația. Abordarea mecanismelor fiziologice subiacente este crucială pentru gestionarea eficientă a obezității.
 14. Îmbunătățirea testării și conștientizarea cauzelor fiziologice subiacente în locuințele militare poate duce la îmbunătățiri semnificative ale simptomelor și ale sănătății generale pentru militari și familiile lor.
 15. Înțelegerea markerilor genetici individuali este crucială pentru un tratament și o gestionare eficientă a durerii cronice și a bolilor de oboseală legate de factorii genetici și fiziologici.
 16. Apoptoza defectuoasă și markerii genetici pot duce la dezvoltarea de anomalii ale trunchiului cerebral, pierderea de neuroni și deteriorarea cognitivă la persoanele cu boala Alzheimer. Expunerea la mucegai joacă, de asemenea, un rol semnificativ în aceste probleme de sănătate.
 17. O asistență medicală eficientă și plină de compasiune necesită ca profesioniștii din domeniul sănătății să acorde prioritate nevoilor pacienților, să rămână la curent cu cele mai recente cercetări și să ofere cunoștințe și resurse valoroase pentru boli specifice.
 18. Breșele în bariera hemato-encefalică pot duce la o inflamație de nivel scăzut în creier, ceea ce duce la probleme cognitive. Este important să se diagnosticheze și să se trateze afecțiunile care implică breșe și niveluri excesive de citokine pentru a preveni îmbolnăvirea.
 19. Toxicologia mediului implică mai mult decât biotoxinele, impactul daunelor provocate de apă și de organismele dăunătoare afectând un procent semnificativ de clădiri și persoane. În ciuda complexității, există speranță prin identificare, tratament și înțelegere.

📝 Rezumat podcast

Înțelegerea sindromului de răspuns inflamator cronic (CIRS) și a cauzelor sale

Sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS) poate fi cauzat de expunerea la biotoxine din clădirile deteriorate de apă. Acest sindrom, care poate duce la diverse probleme neurologice și comportamentale, afectează aproximativ 20% din populație. Medicii consideră că inflamația joacă un rol crucial în această afecțiune, în special din cauza eșecului de procesare a antigenului și a producției reduse de anticorpi care rezultă. În plus, ei au identificat mecanisme genetice care stau la baza prezentării defectuoase a antigenului și a anomaliilor metabolismului, ceea ce duce la hipometabolism molecular. Aceste descoperiri atrag atenția asupra importanței factorilor de stres din mediul înconjurător și a impactului acestora asupra sănătății noastre. De asemenea, guvernul recunoaște problema, în special în rândul celor care locuiesc în locuințe militare deteriorate de apă și infestate de mucegai. Prin înțelegerea cauzelor și efectelor CIRS, putem găsi potențial modalități de a preveni sau de a trata această problemă larg răspândită.

Legătura dintre daunele provocate de apă și bolile cronice

Există o legătură puternică între clădirile deteriorate de apă și bolile cronice. Teoria transcriptomică sau teoria reprezentativă a genelor în ceea ce privește cauzalitatea și corectarea bolilor sugerează că activarea și corectarea genelor joacă un rol semnificativ în combaterea unor boli precum Alzheimer, Parkinson, fibromialgia și sindromul oboselii cronice. Atunci când oamenii sunt expuși în mod cronic la agenți patogeni aeropurtați în clădiri deteriorate de apă, este posibil ca sistemul lor imunitar să nu producă anticorpi în mod eficient, ceea ce duce la o supraproducție de citokine și la simptome asemănătoare gripei. Acest fenomen, denumit adesea sindromul clădirii bolnave, afectează clădirile la nivel global, indiferent de locație. Prezența infiltrațiilor de apă în clădiri creează un ecosistem de organisme, ciupercile, endotoxinele provenite de la bacterii și actinobacteriile fiind principalii vinovați. Aceste cunoștințe evidențiază importanța remedierii daunelor provocate de apă în clădiri pentru a preveni și a atenua aceste probleme de sănătate răspândite.

Impactul daunelor provocate de apă în clădiri: De la structurile vechi la cele moderne

Deteriorarea apei este o problemă larg răspândită în clădiri, afectând până la 85% din structurile din Statele Unite. Această problemă nu este specifică unei anumite epoci de construcție sau unui anumit tip de clădire. Atât clădirile moderne, cât și cele mai vechi pot fi susceptibile la daune cauzate de apă. Cu toate acestea, s-a constatat că clădirile mai noi, în special cele construite după 1970, au o probabilitate mai mare de prezență a toxinelor. Acest lucru se datorează utilizării vopselelor și a materialelor de etanșare cu substanțe chimice antifungice, ceea ce a dus, în mod neintenționat, la selectarea unor mucegaiuri și organisme mai toxice. Toxicitatea crescută este rezultatul adaptării ciupercilor la pericolele din mediul înconjurător și al producerii de toxine în scopuri de prădare. Pentru a aborda această problemă, este important să se ia în considerare practici și materiale de construcție eficiente care să reducă la minimum daunele provocate de apă și creșterea organismelor dăunătoare.

Daunele provocate de apă și colonizarea fungică: Riscuri și impact asupra clădirilor și sănătății

Anumite materiale și proiecte arhitecturale pot face clădirile mai vulnerabile la daunele provocate de apă și la colonizarea fungică. Acoperișurile plate, subsolurile și spațiile de trecere sunt deosebit de sensibile la pătrunderile de apă. În plus, utilizarea pe scară largă a gips-cartonului în a doua jumătate a secolului al XX-lea, combinată cu fungicidele din vopsele, a contaminat un procent semnificativ de clădiri cu mucegai și daune cauzate de apă. Acest lucru reprezintă o problemă gravă de sănătate, în special pentru persoanele cu predispoziție genetică la modificări ale răspunsului imunitar. Răspunsul inițial la astfel de daune este de aproape 100% la cei cu susceptibilitate individuală. Modele similare pot fi observate în boli precum COVID, în care răspunsul imunitar duce la sindroame inflamatorii cronice și de răspuns metabolic. Înțelegerea acestor factori de risc și a susceptibilității poate ajuta la prioritizarea acțiunilor de abordare a daunelor provocate de apă și a consecințelor sale asociate asupra sănătății.

Provocări în diagnosticarea și tratarea bolilor cu simptome care se suprapun

Există o suprapunere semnificativă a simptomelor între diferite boli, ceea ce face dificilă diagnosticarea și tratarea precisă a pacienților. Afecțiuni precum fibromialgia, sindromul oboselii cronice și depresia au în comun simptome nespecifice, ceea ce duce la diagnostice greșite și la scepticism cu privire la existența lor. Aici intervine conceptul de sindrom de răspuns inflamator cronic (CIRS). CIRS este caracterizat de biomarkeri specifici care îl pot distinge de alte afecțiuni. Este posibil ca abordarea actuală utilizată de medici să nu identifice eficient CIRS, ceea ce duce la o clasificare incorectă și la un tratament inadecvat. Acest lucru ar putea fi problematic, deoarece CIRS ar putea fi cauza principală a diferitelor simptome, inclusiv a unor boli grave precum Alzheimer. Sunt necesare mai multe cercetări și dovezi pentru a înțelege și aborda mai bine prevalența și diagnosticarea CIRS.

Importanța dovezilor privind biomarkerii în stabilirea unor diagnostice precise.

Acumularea dovezilor privind biomarkerii în diagnosticarea unor afecțiuni precum oboseala cronică, sindromul colonului iritabil și fibromialgia scade probabilitatea unor diagnostice false. Aceste afecțiuni pot fi adesea confundate cu alte afecțiuni din cauza lipsei de biomarkeri specifici. Cu toate acestea, cercetătorii au identificat biomarkeri specifici pentru afecțiuni precum sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS). Acești biomarkeri includ răspunsuri imune individuale, caracteristici neurotoxicologice precum sensibilitatea la contrastul vizual, neuropeptide reglatoare precum hormonul de stimulare a melanocitelor și markeri inflamatori precum TGF-beta unu. Analizând acești biomarkeri și răspunsul lor la tratament, medicii pot diagnostica și trata cu precizie pacienții. Această abordare evidențiază importanța efectuării unor teste complete pentru a descoperi anomalii ascunse și pentru a oferi îngrijiri adecvate.

Relația dintre sindroamele inflamatorii și funcția retiniană compromisă

Există o relație puternică între sindroamele inflamatorii și funcția retiniană compromisă. Testul de sensibilitate la contrast vizual, care măsoară acuitatea retiniană, s-a dovedit a fi un biomarker eficient pentru aceste sindroame. Acest test poate părea că nu are legătură cu simptomele resimțite de indivizi, dar este un indicator fiabil al disfuncției imunologice. Funcția compromisă a retinei este rezultatul fluxului redus de celule roșii din sânge în paturile capilare din cauza inflamației. S-a demonstrat că tratamentul îmbunătățește fluxul și restabilește funcția normală a retinei. În plus, reexpunerea prospectivă la stimulul de mediu duce la aceleași rezultate, confirmând și mai mult legătura dintre inflamație și disfuncția retiniană. Acest mecanism de răspuns al citokinelor este nespecific și poate apărea în diverse organe, inclusiv în creier, ceea ce duce la implicații pentru afecțiuni precum Alzheimer. Prezența biomarkerilor și cauzalitatea directă prin reexpunere provoacă scepticii și oferă dovezi pentru existența acestor sindroame.

Înțelegerea sindromului de răspuns inflamator cronic (CIRS) și a impactului său asupra organismului și creierului

Sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS) poate avea o gamă largă de simptome și poate afecta diferite părți ale corpului. Biomarkerii, cum ar fi testele de vedere, hormonul de stimulare a melatoninei, detectarea citokinelor, cortizolul și hormonul antidiuretic pot indica dereglarea și perturbarea cauzată de CIRS. Unele simptome comune includ dureri de cap cronice, deshidratare, hipertensiune pulmonară și reducerea fluxului sanguin în diferite zone ale corpului, inclusiv în creier. Acest flux sanguin redus poate duce la scăderea producției de energie la nivel celular, ceea ce duce la ceață cerebrală și la potențiale boli neurologice. Evaluarea funcției cerebrale și detectarea leziunilor neurologice poate oferi informații despre baza fiziologică a unor afecțiuni precum depresia. În plus, rolul sensibilității la biotoxine în tulburările imunologice și în sensibilitățile alimentare merită explorat în continuare pentru a aborda problemele multigeneraționale.

Identificarea expunerii la toxine și a leziunilor neurologice prin simptome și teste

Există numeroase simptome și boli asociate cu expunerea la toxine și cu leziuni neurologice. Aceste simptome includ oboseală, slăbiciune, dureri și crampe, probleme respiratorii, constatări oculare, dureri abdominale, probleme articulare, probleme cognitive, modificări ale apetitului și greutății, transpirații nocturne și probleme de reglare a temperaturii. Prin analizarea testelor de contrast vizual și prin efectuarea unei analize a simptomelor, este posibil să se identifice o probabilitate de 98,5% de sindrom de răspuns inflamator cronic (CIRS). Elaborarea unui chestionar orientat spre identificarea simptomelor poate ajuta la înțelegerea în continuare a simptomelor cardinale și asocierea acestora cu biomarkerii. În plus, proiectele arhitecturale finlandeze au fost asociate cu un risc mai mare de Alzheimer din cauza expunerii crescute la biotoxine. Depistarea și tratamentul precoce sunt esențiale pentru a preveni dezvoltarea degenerării neurologice.

Evaluarea fluenței verbale și a neuroimagisticii pentru interferențe cognitive și anomalii neurocognitive

Testele de fluență verbală, cum ar fi cel care evaluează câte cuvinte poate scrie o persoană care încep cu o anumită literă într-un anumit interval de timp, pot servi ca marker util pentru interferențe cognitive și anomalii neurocognitive. Aceste teste pot ajuta la identificarea deficitelor de memorie de lucru și de viteză de procesare, care sunt frecvent întâlnite la pacienții cu afecțiuni neurologice. Mai mult, studiile au arătat că performanța fluenței verbale la începutul vârstei adulte poate prezice probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer mai târziu în viață. În plus, progresele în tehnologiile de neuroimagistică, cum ar fi NeuroQuant, au permis detectarea și tratarea anomaliilor specifice din creier asociate cu sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS). Aceste cercetări sugerează, de asemenea, că terapia VIP ar putea fi potențial benefică în atenuarea unor afecțiuni neurologice degenerative.

Un protocol de tratament de nădejde pentru bolile neurologice degenerative și problemele cognitive care implică VIP arată o reducere cu 44% a degenerării SNC în doar trei luni.

Pentru persoanele care se confruntă cu boli neurologice degenerative și probleme cognitive, există speranță într-un protocol de tratament care include VIP (polipeptida intestinală vasoactivă). Cercetările au arătat o reducere de 44% în mecanismul de bază al degenerării SNC în doar trei luni de lucru. Cu toate acestea, este important să ne asigurăm că pacienții îndeplinesc definiția de caz pentru ca acest tratament să fie aplicabil. În plus, atunci când se abordează problema expunerii la mucegai și a impactului acestuia asupra sănătății, este esențial să se stabilească mai întâi dacă clădirea este deteriorată de apă și contaminată cu ciuperci sau bacterii actinice, precum și prezența endotoxinelor. Testarea adecvată de către un laborator de renume și colaborarea cu profesioniști cunoscători în testarea și remedierea mucegaiului sunt pași esențiali în abordarea acestei probleme. În cele din urmă, primul și cel mai important pas în tratamentul oricărei boli imunologice este îndepărtarea de sursa de expunere.

Importanța lianților în tratamentul medical

Utilizarea unui liant, cum ar fi colestiramină sau CCE, este un pas important în tratamentul anumitor afecțiuni medicale. S-a constatat că este eficient în reducerea inflamației și îmbunătățirea simptomelor la pacienți. Cu toate acestea, este important de reținut că unele persoane pot prezenta o înrăutățire a simptomelor atunci când încep să utilizeze un liant. Această intensificare poate fi gestionată prin pretratarea cu compuși care reduc răspunsurile inflamatorii și prin creșterea treptată a dozei de liant. În plus, este esențial să se identifice orice afecțiuni preexistente, cum ar fi colonizarea stafilococului coagulazo-negativ în nas, care poate provoca o intensificare a răspunsului citokinic. Urmând protocolul prescris și ajustând tratamentul în consecință, este posibil ca pacienții să recupereze cel puțin 70-90% din funcțiile și capacitățile lor anterioare.

Precauții de călătorie și la domiciliu pentru persoanele cu sensibilitate la mucegai sau CIRS

Persoanele cu sensibilitate la mucegai sau cu sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS) trebuie să fie prudente atunci când călătoresc sau vizitează casele altor persoane. Sporii de mucegai sunt obișnuiți în mediul înconjurător, iar dacă o persoană cu niveluri scăzute de MSH (o situație frecventă în CIRS) este expusă la mucegai, aceasta poate avea o recidivă a simptomelor în câteva zile. Călătorii ar trebui să ia în considerare administrarea de medicamente în mod profilactic și să utilizeze dezinfectanți pentru camere pentru a minimiza expunerea. În plus, persoanele cu CIRS care au obținut o ameliorare maximă cu o dietă carnivoră pot lua în considerare încorporarea unor doze mici de VIP (polipeptid intestinal vasoactiv) pentru a-și extinde dieta, reducând în același timp inflamația. Poate exista, de asemenea, o legătură între CIRS și obezitate, deoarece rezistența la leptină și nivelurile scăzute de MSH pot contribui la creșterea în greutate. Este esențial să se abordeze aceste mecanisme fiziologice de bază pentru a combate eficient obezitatea.

Impactul locuințelor militare asupra sănătății militarilor: O privire mai atentă asupra riscurilor și a diagnosticelor greșite

Problema locuințelor militare și a impactului acestora asupra sănătății fizice și mentale a militarilor este luată în serios. În ciuda faptului că rapoartele inițiale au fost umbrite de alte evenimente de actualitate, cum ar fi punerea sub acuzare a președintelui Trump și pandemia COVID-19, constatările prezentate de Dr. Shoemaker cu privire la infestările de șobolani, creșterea mucegaiului și alte condiții periculoase au atras atenția. S-a demonstrat că aceste condiții afectează pregătirea trupelor și cauzează probleme de sănătate cronice în familiile militarilor. Diagnosticarea greșită a afecțiunilor psihologice în aceste cazuri este mult prea frecventă, ceea ce evidențiază necesitatea unor teste mai bune ale biomarkerilor și a conștientizării cauzelor fiziologice care stau la baza acestora. Cercetările doctorului Shoemaker au arătat că tratarea afecțiunii de bază, CIRS, poate duce la îmbunătățiri semnificative ale simptomelor, oferind o soluție potențială pentru cei care suferă de dureri cronice de cap și dureri abdominale.

Factori genetici și fiziologici care contribuie la bolile de durere cronică și oboseală.

Bolile de durere cronică și oboseală, cum ar fi durerile cronice de cap și durerile abdominale, pot fi legate de factori genetici și fiziologici. Cercetările sugerează că persoanele cu predispoziție genetică, aproximativ 25% din populație, sunt mai susceptibile de a prezenta simptome atunci când sunt expuse la clădiri afectate de daune cauzate de apă. Mecanismul de producere a proteinelor în interiorul celulelor joacă un rol crucial în funcționarea celulelor, iar întreruperile în acest proces pot duce la diverse complicații. Metabolismul joacă, de asemenea, un rol semnificativ, iar anomaliile metabolismului, cum ar fi acidoza metabolică și rezistența la insulină, pot contribui la dezvoltarea acestor boli. Testarea adecvată și înțelegerea markerilor genetici individuali sunt esențiale pentru un tratament și o gestionare eficientă a simptomelor.

Impactul apoptozei defectuoase și al markerilor genetici asupra bolii Alzheimer și a tulburărilor cognitive

Apoptoza defectuoasă și markerii genetici asociați cu interferența apoptozei celulare pot contribui la boala Alzheimer și la afectarea cognitivă. Atunci când apoptoza este defectuoasă, se produce o creștere a încărcăturii de antigeni în fluxul sanguin, ceea ce duce la acumularea de factori de coagulare și de micro cheaguri în creier. În plus, citokinele crescute și cauzalitatea specifică pentru endotoxine contribuie și mai mult la dezvoltarea anomaliilor trunchiului cerebral. Această cascadă de evenimente, combinată cu microtubulii perturbați și anomaliile fluxului sanguin, poate duce la pierderea neuronilor și la afectarea cognitivă. Expunerea la mucegai este, de asemenea, un factor semnificativ în aceste probleme de sănătate. Este esențial să recunoaștem gravitatea și prevalența bolilor legate de mucegai și provocările în materie de diagnosticare, remediere și tratament. Având în vedere rezistența și lipsa de conștientizare care înconjoară această problemă, abordarea problemelor de sănătate legate de mucegai poate fi complexă și poate schimba viața.

Îmbunătățirea îngrijirii pacienților printr-o abordare sistematică

Este nevoie de o abordare sistematică în sistemul nostru de sănătate pentru a prioritiza îngrijirea pacienților. Constrângerile actuale de timp impuse profesioniștilor din domeniul sănătății au ca rezultat faptul că pacienții cu afecțiuni complexe sunt adesea trecuți cu vederea sau primesc îngrijiri inadecvate. Acest lucru poate duce la consecințe dăunătoare pentru persoanele cu boli cronice sau cu simptome multiple. Medicii de îngrijire primară și specialiștii care își fac timp să asculte cu adevărat pacienții și să le înțeleagă nevoile sunt cei care oferă o îngrijire eficientă și plină de compasiune. Cu toate acestea, este o provocare pentru profesioniștii din domeniul sănătății să rămână la curent cu toate cercetările și tratamentele cele mai recente din cauza volumului copleșitor de informații. Pentru publicul larg care caută informații despre boli specifice, cum ar fi sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS), site-uri web precum Surviving Mold și CIRS X oferă cunoștințe și resurse valoroase.

Rolul barierei hemato-encefalice în protejarea creierului

Bariera hemato-encefalică joacă un rol crucial în protejarea creierului de substanțele nocive. Spre deosebire de alte părți ale corpului, creierul nu tolerează pătrunderea unor potențiale toxine prin breșe în bariera hematoencefalică. Atunci când în organism sunt prezente citokine în exces și apar breșe, în creier pot apărea procese inflamatorii de nivel scăzut. Acest lucru poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv probleme cognitive. În plus, anumite zone ale creierului, cum ar fi hipotalamusul, sunt expuse direct la citokine din cauza lipsei barierei hematoencefalice. Aceste descoperiri evidențiază importanța diagnosticării și tratării unor afecțiuni precum sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS), care implică breșe în bariera hemato-encefalică și niveluri excesive de citokine. Prin înțelegerea acestor mecanisme, se pot lua măsuri de sensibilizare, de formare a profesioniștilor din domeniul sănătății și de implementare a unor măsuri preventive pentru a eradica astfel de boli.

Complexitatea toxicologiei de mediu

Toxicologia mediului a devenit mai complexă decât doar biotoxinele, incluzând acum alte situații inflamatorii și plastifianții. Cu toate acestea, disponibilitatea medicilor de asistență medicală primară care să conducă în cercetare și în îngrijirea pacienților este limitată de un sistem medical care acordă prioritate cadrelor universitare și numirilor în universități specializate. Ipotetic, între 50 și 85% din clădiri pot fi afectate de organisme dăunătoare din cauza deteriorării apei, unele clădiri fiind mai sensibile decât altele. Aproximativ 25% dintre oameni sunt deosebit de vulnerabili la aceste efecte și există biomarkeri disponibili pentru diagnosticare. În ciuda naturii complicate a subiectului, există speranță, deoarece boala este identificabilă și tratabilă, existând un protocol de tratament standardizat și o secvență cauzală deja stabilită. Este important ca indivizii să evalueze și să înțeleagă aceste informații pentru ei înșiși.

Sursa