Ghidul complet al începătorilor pentru Nameservere

Fie că ați auzit sau nu de ele, nameserverele sunt vitale pentru arhitectura și funcționalitatea internetului.

În termeni simpli, nameserverele ușurează viața navigatorilor și a utilizatorilor de internet. Fără ei, ar trebui să introduceți adresa reală a protocolului de internet (IP) a oricărui site web pe care doriți să îl vizitați – și nimeni nu vrea să facă acest lucru.

De exemplu, dacă ar trebui să vă amintiți un șir de cifre precum 141.193.213.11 (adresa IP a Quick Sprout) de fiecare dată când doriți să citiți unul dintre postările noastre, probabil că nu ați mai vizita niciodată site-ul nostru. Este pur și simplu prea greoi și neprietenos pentru utilizator.

Cu toate acestea, cu un server de nume care lucrează în fundal pentru a traduce adresa IP în numele dvs., tot ce trebuie să faceți este să vă amintiți numele de domeniu.

Pe scurt, la asta servesc serverele de nume – să vă asigurați că nu trebuie să memorați adresele IP. Dar nameserverele sunt mai mult decât se vede la prima vedere.

Ce este un server de nume?

Un server de nume este o aplicație de tip director care transformă numele de domeniu în adresele IP corespunzătoare. De exemplu, atunci când un utilizator introduce o interogare URL într-un browser web, un server de nume face legătura între această interogare și site-ul solicitat prin conectarea numelui de domeniu cu adresa IP a gazdei web.

Cu toate acestea, pentru a înțelege pe deplin un server de nume, trebuie să explorați unele dintre aspectele mai tehnice ale tehnologiei internetului care nu sunt foarte vizibile publicului, deși sunt esențiale.

Nameserver vs. DNS

Pentru a înțelege nameserverele, trebuie să știți mai întâi cum funcționează Sistemul de nume de domeniu (DNS) și cum se integrează un nameserver în cadrul acestuia. În primul rând, un domeniu trebuie să fie susținut de un server de nume care îi stochează înregistrările DNS. Acest proces este inițiat atunci când vă înregistrați domeniul la un registrator de domenii.

Acest lucru se datorează faptului că registratorul de domenii specifică serverul (serverele) de nume utilizat(e) de site-ul dvs. web. De obicei, cei mai buni registratori de domenii oferă un panou de control pentru a edita și a efectua funcții administrative asupra nameserverelor domeniului dumneavoastră.

Dintr-o perspectivă macro, DNS este o bază de date online care înregistrează numele de domenii ca un catalog de dispozitive web, computere și servere, împreună cu adresele IP corespunzătoare. Ca urmare a acestei cartografieri de identificare, unul dintre cele mai bune moduri de a descrie DNS este că funcționează ca o carte de telefon de modă veche pentru internet.

Rolul principal al DNS este de a direcționa traficul web pe internet. Prin urmare, în timp ce DNS reprezintă infrastructura de bază utilizată pentru a direcționa traficul pe internet, nameserverele direcționează domeniul introdus de utilizator către serverul său web.

În plus, nameserverele stochează, organizează și conectează înregistrările DNS pentru a facilita funcția de direcționare către site-ul potrivit atunci când introduceți o adresă.

În total, DNS cuprinde următoarele elemente:

  • Nameserverele
  • Registrator de domenii
  • Înregistrări DNS
  • Servicii bazate pe web, cum ar fi platformele de găzduire web

Printre altele, înregistrările DNS conțin adresele IP ale serverelor de pe site-urile web de la care utilizatorii caută informații prin intermediul cererilor de căutare. Între timp, nameserverele stochează și organizează înregistrările DNS individuale.

După cum puteți vedea, DNS este un sistem complet, în timp ce nameserverul este o parte importantă a acestui sistem. Nameserverele păstrează evidența înregistrărilor asociate domeniului, cum ar fi înregistrările A (adrese IP), înregistrările CNAME (alias-uri), înregistrările NS (nameservere), înregistrările MX (servere de poștă) și înregistrările TXT (date textuale).

De ce sunt importante serverele de nume

Nameserverele sunt importante pentru că reprezintă un factor crucial în succesul site-ului dvs. web (sau al oricărui alt site web, de altfel).

În termeni practici, nameserverele (sau serverele DNS) există în centrele de date ca servere pe care este instalat un software DNS. Acest software este echipat pentru a gestiona înregistrările DNS ale tuturor domeniilor găzduite de compania care operează sau deține centrul de date. Companiile care dețin serverele DNS fizice sunt, de obicei, platforme de găzduire web.

Serverele de nume sunt importante pentru că realizează procesul de rezolvare DNS – care, din nou, le permite pur și simplu să tasteze URL-uri în loc de adrese IP. Web-ul este mult mai prietenos și mai accesibil pentru utilizatorii obișnuiți datorită acestei rezoluții DNS. În plus, nameserverele fac posibilă afișarea de către browser a site-urilor solicitate de utilizator.

Cu toate acestea, utilizatorul obișnuit nu este de obicei familiarizat cu nameserverele, deoarece acestea nu apar în mod normal în conversațiile de zi cu zi. Nu toată lumea lucrează într-o carieră tehnică care necesită configurarea serverelor sau crearea de domenii.

Cu toate acestea, dacă vă aflați în procesul de migrare a site-ului dvs. către un nou furnizor de găzduire, este important să cunoașteți elementele de bază, deoarece nameserverele sunt vitale pentru înregistrarea domeniului dvs.

O scurtă prezentare generală a modului în care funcționează nameserverele

La fel cum o casă are în mod obișnuit o adresă, fiecare dispozitiv conectat la internet are, de asemenea, o adresă unică pentru a-l identifica. În cazul site-urilor web, al PC-urilor, al laptopurilor, al telefoanelor inteligente și al dispozitivelor IoT, aceasta este cunoscută sub numele de adresă IP.

Deși adresele IP sunt esențiale pentru identificarea dispozitivelor, ele constituie un dezastru fără margini pentru înțelegerea umană. Din fericire, nameserverele vin în ajutor, oferind un nivel de abstractizare care îi scutește pe utilizatori de necesitatea de a tasta șiruri greoaie de cifre.

Astfel, în loc să introduceți o adresă IP în browser atunci când doriți să vizitați un site web, trebuie să furnizați numele de domeniu al acestuia. Este ca și cum ai avea o adresă poștală care este mai ușor de reținut decât coordonatele GPS.

DNS face parte dintr-un ecosistem mai larg care facilitează modul în care computerele comunică cu rețelele private și cu internetul, cuprinzând protocolul de control al transmisiei (Transmission Control Protocol – TCP) și IP.

Utilizatorul nu observă ce se întâmplă în spatele scenei, dar există un mecanism care face legătura între numele de domeniu și adresa IP a site-ului. Dacă aveți un serviciu de internet fiabil, site-ul web solicitat apare aproape întotdeauna instantaneu.

Cu toate acestea, este nevoie, de asemenea, de un proces în mai mulți pași de ping la serverul de nume, obținerea unui răspuns și, ulterior, conectarea la destinația dorită.

Pentru a realiza acest lucru, browserul trebuie să se conecteze la registratorul de domenii al site-ului țintă, după care registratorul indică ulterior furnizorul de găzduire al site-ului – cum ar fi GoDaddy, Hostinger, HostGator, InMotion și așa mai departe. Odată ajuns la destinația gazdei web, browserul încearcă să localizeze serverul de nume corect.

Acesta este motivul pentru care indicarea domeniului este o funcție atât de vitală a ecosistemului DNS. În cazul în care DNS localizează cu succes serverul de nume pentru domeniu, acesta recuperează înregistrarea DNS asociată care conține adresa IP necesară și o returnează browserului.

Pe de altă parte, dacă nu reușește să îndeplinească acești pași, veți primi un mesaj de eroare de genul: „Acest site nu poate fi accesat”.

Când trebuie să știți care sunt nameserverele site-ului dvs. web

Nu este cu adevărat necesar să cunoașteți nameserverele site-ului dvs. web. În general, puteți să le ignorați fără prea multe consecințe dacă ați cumpărat și ați înregistrat domeniul de la aceeași companie.

Cu toate acestea, pe lângă cartografierea numelor de domenii la adresele IP, nameserverele de nume definesc, de asemenea, cine gestionează zona DNS a domeniului dumneavoastră.

Aceste informații tind să fie relevante în viitor. Există mai multe scenarii în care ați putea dori să căutați nameserverele site-ului dvs. web, inclusiv următoarele:

  • Atunci când schimbați nameserverul domeniului dvs.
  • Atunci când direcționați numele de domeniu către un nou serviciu de găzduire web.
  • În timpul rezolvării problemelor DNS, cum ar fi eșecul parțial al DNS.
  • Atunci când numele de domeniu sunt mutate de la un registrator la altul, ceea ce necesită identificarea înregistrărilor DNS asociate în prezent cu numele de domeniu.
  • Atunci când personalizați nameserverele.

Contul dvs. de găzduire web vă va oferi probabil informații pentru a localiza nameserverele existente ale domeniului dvs. În mod obișnuit, conturile de găzduire vă permit să gestionați, să editați, să actualizați și să înlocuiți nameserverele actuale.

Cu toate acestea, să presupunem că ați înregistrat domeniul la o nouă companie de găzduire web, la o terță parte sau la un registrator de domenii. În acest caz, nu veți putea să îl actualizați decât dacă accesați contul acelei alte organizații.

Schimbarea nameserverelor

În esență, schimbarea nameserverelor înseamnă să îndreptați domeniul către o altă gazdă web. De obicei, oamenii adoptă această abordare atunci când doresc să își mute site-ul la un alt furnizor de găzduire, dar numele de domeniu este încă legat de compania de găzduire anterioară. Avantajul acestui proces este că vă permite să vă păstrați numele de domeniu în timp ce vă mutați site-ul la un alt furnizor de găzduire.

Dacă doriți doar să schimbați nameserverele domeniului dumneavoastră, de obicei este necesar să vă conectați pe site-ul web al registratorului de domenii și să localizați secțiunea de gestionare a DNS (sau echivalentul acesteia). Selectați apoi domeniul pentru care doriți să schimbați nameserverele.

Mulți registratori de domenii vă permit să selectați două opțiuni în această etapă. Prima recomandare este să alegeți sau să folosiți nameserverele lor existente. Alternativ, puteți schimba nameserverul (serverele), introducând în schimb pe cele pe care le preferați.

După ce faceți clic pe butonul de trimitere și după ce toate fișierele de zonă DNS și fișierele de gestionare sunt transferate, domeniul dvs. începe să utilizeze nameserverele din afara gazdei web originale.

Rețineți că este posibil ca aceste modificări să nu intre în vigoare imediat, deoarece propagarea DNS durează de obicei între 24 și 48 de ore pentru a se finaliza. De asemenea, acest lucru poate diferi și în funcție de etapele registratorului de domenii.

Alte utilizări

Registrele de domenii, cum ar fi GoDaddy și Namecheap, oferă posibilitatea de a personaliza nameserverele. Aceste nameservere personalizate sau de vanitate sunt utilizate în mod obișnuit în scopuri de branding. Astfel, puteți trece la personalizare odată ce aveți un domeniu înregistrat și adresele IP ale nameserverelor sale.

Etapele ulterioare ale acestui proces vor depinde de cerințele particulare ale registratorului de domenii pentru gestionarea nameserverelor personalizate. Cu toate acestea, de obicei este suficient să contactați serviciul de asistență sau să căutați în baza de cunoștințe a organizației pentru a obține informații relevante privind actualizarea înregistrărilor DNS cu această modificare.

Cum să căutați nameserverele unui site web

Nameserverele sunt documente publice. Nu este surprinzător faptul că sunt disponibile mai multe instrumente pentru a le căuta, cum ar fi WHOIS Domaintools, și Google Dig (căutare DNS).

A WHOIS oferă informații suplimentare, cum ar fi detaliile personale ale proprietarului numelui de domeniu, numele și adresa de e-mail. Alte gazde și registratori de domenii oferă o confidențialitate mai strictă în ceea ce privește înregistrarea domeniilor și, prin urmare, nu afișează aceste informații.

Captură de ecran a instrumentului Google Admin Toolbox Dig. Captură de ecran a instrumentului Google Admin Toolbox Dig.

Utilizând funcția Google Dig tool’s nslookup am reușit să explorăm site-ul quicksprout.com. Pentru a face acest lucru, am tastat quicksprout.com în bara de căutare cu opțiunea NS (nslookup setting) a fost selectat, iar acesta a furnizat instantaneu informații despre serverul de nume.

Rezultatele căutării instrumentului Google Dig pentru quicksprout.com. Rezultatele căutării instrumentului Google Dig pentru quicksprout.com.

Dacă selectați Vizualizare brută interfața va afișa și mai multe informații. În cazul nostru,

informația generală transmisă este că domeniul quicksprout.com are patru nameservere:

  • NS ns-124.awsdns-15.com.
  • NS ns-1440.awsdns-52.org.
  • NS ns-1819.awsdns-35.co.uk.
  • NS ns-696.awsdns-23.net.
Rezultatele căutării instrumentului Google Dig pentru quicksprout.com cu vizualizarea brută activată. Rezultatele căutării instrumentului Google Dig pentru quicksprout.com cu vizualizarea brută activată.

Există și alte modalități prin care puteți obține informații despre serverul de nume. Unele dintre aceste metode vă permit să executați comenzi la nivel local din terminalul sau din promptul de comandă al sistemului dumneavoastră.

Dacă folosiți Linux sau macOS, de exemplu, puteți tasta dig +short ns yourdomain.tld ca o comandă în terminal. Acest lucru ar trebui să afișeze informații similare cu cele de dinainte – asta dacă nu cumva firewall-ul sau router-ul dvs. împiedică dig să nu mai funcționeze.

Captură de ecran a ferestrei de prompt de comandă a terminalului cu comanda "dig +short ns yourdomain.tld" introdus. Captură de ecran a ferestrei de prompt de comandă a terminalului cu comanda "dig +short ns yourdomain.tld" introdus.

Site-urile web care au un trafic mare au de obicei mai mulți nameservere pentru echilibrarea sarcinii. Această abordare este adoptată deoarece încrederea într-un singur server DNS este adesea în detrimentul performanței. În plus, distribuirea traficului între mai multe servere de nume asigură reziliența și redundanța pentru a depăși problema reprezentată de existența unui singur punct de eșec.

Utilizarea nslookup comenzi

Mulți utilizatori sunt mulțumiți de rezultatele obținute prin metodele anterioare, dar dacă sunteți în căutarea mai multor informații, puteți rula o căutare locală a domeniului folosind comanda nslookup în schimb.

Pentru a face acest lucru, deschideți Powershell sau promptul de comandă al terminalului dvs. și tastați următoarea sintaxă: nslookup -type=ns yourdomain.tld.

Încă o dată, am făcut acest lucru pentru quicksprout.com.

Captură de ecran a ferestrei de prompt de comandă a terminalului cu comanda "nslookup -type=ns yourdomain.tld." introdus pentru quicksprout.com. Captură de ecran a ferestrei de prompt de comandă a terminalului cu comanda "nslookup -type=ns yourdomain.tld." introdus pentru quicksprout.com.

Informațiile furnizate de acest nslookup este mai cuprinzătoare decât comenzile anterioare. În primul rând, face diferența între serverele DNS autoritare și cele neautoritare.

Serverele autoritative sunt echipate cu fișiere de zonă DNS care le permit să ofere răspunsuri definitive la interogările DNS ale utilizatorilor, returnând înregistrări DNS A care trasează adresele IP ale site-urilor web. În același timp, omologii lor neautoritari sunt utilizați pentru a stoca în memoria cache înregistrările solicitate anterior din căutările DNS anterioare.

Pe lângă îmbunătățirea performanței și fiabilității, existența mai multor nameservere îmbunătățește și securitatea. Acest lucru se datorează faptului că hackerii vor trebui să vizeze mai mult de un singur server de nume pentru ca un atac rău intenționat să fie eficient.

Pentru a consolida redundanța, majoritatea registratorilor de domenii solicită nameservere primare și alternative. Acest lucru permite unuia dintre domenii să preia ștafeta ori de câte ori unul dintre ele devine offline.

Sursa

Lasă un comentariu